Światowy Dzień Zdrowia w IV L O |
Klasy z rozszerzoną biologią i chemią o profilu „Ratownictwo i promocja zdrowia” uczciły obchody Światowego Dnia Zdrowia uczestnicząc w konferencji naukowej, zorganizowanej przez PWSZ w Chełmie, Medyczne Studium Zawodowe w Chełmie, Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną i Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Wysłuchaliśmy referatów na temat produkcji zdrowej żywności, właściwości prozdrowotnych mleka, roli ziół w codziennej diecie, wpływu odżywiania na stan skóry, włosów i paznokci, zasad żywienia osób starszych i roli warzyw w wybranych schorzeniach. Zdobyliśmy wiele cennych informacji dla zachowania zdrowia i urody. Po wykładach obserwowaliśmy pokazy „Chemia w kuchni”. Mieliśmy możliwość zasięgnąć porad na temat żywienia w cukrzycy. Nasze absolwentki, obecnie uczennice MSZ w Chełmie, udzielały porad kosmetologicznych. Niektórzy z nas śmiało dokonali pomiaru ciśnienia tętniczego i tkanki tłuszczowej. Głodni nie tylko wiedzy, ale w dosłownym znaczeniu tego słowa, mogli spróbować zdrowej żywności chełmskich producentów. E. Ch. |
Start |
Dla gimnazjalistów |
Szkoła |
Internat |
Samorząd |
Wydarzenia |
Wolontariat |
Plan lekcji |